Tom de Boer
"Mijn droom is om mensen door middel van reizen bij Europa te betrekken."
Home
Eng
Ned
Voorbeeldreis Beladen Berlijn
Na gespleten geschiedenis eindelijk heel en zichzelf

Samen en actief de veelzijdigheid en ‘samen-werking’ van Europa en de groep ontdekken aan de hand van Berlijn
Met diverse verblijfsmogelijkheden

UITGEBREID BASISPROGRAMMA 7 + 2 - daagse reis

Voorbereidingsdag Nederland

  • presentatie basisprogramma
  • uitwisseling achtergronden, hobby’s/interesses en reiswensen en suggesties
  • leggen van accenten, vaststellen definitieve programma
  • bepalen eigen creatieve bijdragen, gekoppeld aan programmaonderdelen
  • afspraken over te leggen contacten voor inspirerende lokale ontmoetingen, gekoppeld aan programmaonderdelen

7-daagse reis

Aankomstdag

Dag 1 Inspirerend op weg door Europa in Berlijn (veranderingen maatschappij, bestuur, economie)

Dag 2 De grandeur van Berlijn (politieke geschiedenis)

Dag 3 Het platteland van Berlijn (natuur en landschap)

Dag 4 Berlijn Avant-garde (wetenschap en bouw/techniek, kunst)

Dag 5 Kosmopolitisch Berlijn (cultuur)

Vertrekdag

Evaluatiedag Nederland

  • Terugblik met foto’s
  • Uitwisseling persoonlijke ervaringen en inzichten
  • Bespreking samenwerking
  • Gedachten die zijn opgekomen/opkomen over eigen toekomst, toekomst Berlijn/eigen stad/andere steden, toekomst Duitsland/Nederland/andere landen, toekomst Europa en rol van Europa in de wereld
  • Woord van dank en attentie voor de deelnemers

Het uitgebreide basisprogramma van deze voorbeeldreis met informatie en achtergronden kun je hier downloaden. Belangstellenden kunnen daarnaast nog gratis een informatiepakket aanvragen en verkrijgen. Hier vind je een verkort overzicht van de bezoeken en activiteiten die de leidraad vormen voor de ontdekkingstocht.Dag 1 Inspirerend op weg door Europa in Berlijn (veranderingen maatschappij, bestuur, economie)
Ontstaan en ontwikkeling van Berlijn en Duitsland in Europees verband van de middeleeuwen tot nu, slingerend van het ene naar het andere uiterste

In de ontdekkingstocht door Berlijn volgen we de volgende sporen.

Spandau, Zitadelle en Oude Stad. Het enige deel van Berlijn waar je nog aan de middeleeuwen wordt herinnerd.

Schloss Charlottenburg. Oorspronkelijk het zomerpaleis voor de vrouw van keurvorst Frederik III.

Kurfurstendam, The Story of Berlin, Gedachtnis-Kirche, Europa-Center. De Kurfurstendam, lang een pad tussen Berlijnse residentie, Stadtschloss, en jachtslot, Jagdschloss, van de keurvorsten, en pas na 1871 ontwikkeld tot een boulevard.

Potzdammer Platz. We eindigen onze wandeling op de Potzdammer Platz. Het bruisende hart van de nieuwe metropool Berlijn.

Dag 2 De grandeur van Berlijn (politieke geschiedenis)
Bismarck, Wilhelm II (WO I), Hitler (WO II) en Rathenau/Adenauer/Monnet (Europese samenwerking) als spelbepalers in de Europese politieke geschiedenis met bezoeken aan Berliner Rathaus, Berliner Dom, Neue Synagoge, Deutsches Historsiches Museum, Jüdisches Museum, Flughafen Tempelhof, Reichstag, monument RathenauBerliner Rathaus, rijkskanselier Bismarck. Het Rotes Rathaus, opgetrokken uit rode bakstenen werd in 1861 – 1869 gebouwd om de macht en glorie van Berlijn te weerspiegelen.

Berliner Dom, keizer Wilhelm II. We bezoeken de grootste en meest weelderige kerk van Berlijn, de kerk van keizer Wilhelm II en de Hohenzollerns.

Neue Synagoge. De toenmalige Joodse gemeenschap vormde een belangrijk onderdeel van een eigen, relatief op zichzelf staande liberale wereld in het Berlijn van Wilhelm, waarbinnen, los van de politiek en de nostalgische, bombastische vormentaal van Wilhem, cultuur en wetenschap bloeiden.

Deutsches Historisches Museum. Het barokke Zeughaus Unter den Linden werd in 1706 gebouwd en was ooit het koninklijk arsenaal.

Jüdisches Museum. Het nieuwe Joods Museum is ondergebracht in een opvallend gebouw van Daniel Libeskind en volgt de Duits-Joodse relaties door de eeuwen heen.

Reichstag. De Reichstag is het meest symbolische gebouw van de stad.

Monument Walther Rathenau. Op de Königsallee staat in de bocht van deze lommerrijke straat een klein monument ter nagedachtenis aan Walther Rathenau.

Dag 3 Het platteland van Berlijn (natuur en landschap)
De relatie tussen mens en natuur aan de hand van de bossen en parken
van Berlijn: Grunewald/Teufelberg, Potsdam/Wannsee en Tiergarten

Grunewald/Teufelsberg, ochtenwandeling. Het Groene Woud grenst aan de elegante wijken Dahlem en Zehlendorf waar vele bekende Berlijners wonen en kent de minste bebouwing van alle bossen van Berlijn.

Wannsee, Gedenkstätte Haus der Wannsee-Konferenz. Het Strandbad Wannsee is het grootste strand in het binnenland van Europa, een verrassend schilderachtige plek in het hart van de grote stad.

Potsdam en Sanssouci. Postdam belichaamt de Europese Verlichting en cultuur, die zijn hoogtepunt in de 18e eeuw bereikte met het architectonische en kunstige ontwerp van het paleis van Frederik de

Diplomatenviertel en Tiergarten. In het groene hart van Berlijn liggen de Grosser Tiergarten en het Diplomatenviertel.

Dag 4 Berlijn Avant-garde (wetenschap en bouw/techniek, kunst)
Berlijn als Europees cultuurcentrum van vernieuwing en vooruitgang in bouw, techniek en kunsten: Käthe Kollwitz, Filmmuseum, Bauhaus-Archiv, Kulturforum

Käthe Kollwitz Museum. Het Käthe-Kollwitz-museum is gevestigd in een prachtig, bewaard gebleven gebouw aan een van de meest elegante straten van Berlijn en toont het krachtige werk van de kunstenares die leefde van 1867 - 1945.

Filmmuseum Berlin. Aan de Potzdammer Platz is het Filmmuseum Berlin gevestigd.

Bauhaus-Archiv. De Bauhausschool verspreidde zijn revolutionaire ideeën over de wereld vanuit Dessau.

Kulturforum. Het Kulturforum is een uniek complex dat in 1956 is gebouwd als tegenhanger van het Museuminsel in Oost-Berlijn.

Dag 5 Kosmopolitisch Berlijn (cultuur)
Ontdekkingstocht langs cultuur en dagelijks leven van verschillende groepen in diverse wijken: Kreuzberg, Alexanderplatz, Scheunenviertel, Prenzlauerberg

Kreuzberg. We beginnen in het Victoriapark, aangelegd in 1888 – 1894 als recreatieoord voor de arbeiders uit Kreuzberg.

Prenzlauer Berg. In Prenzlauer berg hebben de afgelopen jaren de grootste veranderingen plaatsgevonden.

We eindigen onze ontdekkingstocht met een diner in de buurt van, en na een bezoek aan de Gethsemanekirche uit 1891 – 1893. voor deze kerk mishandelde de Oost-Duitse geheime politie, de Stasi, vreedzame demonstranten. Dit protest en deze gebeurtenis luidden de val in van het DDR-regime in 1989.

Na alle culturele vrijheid en diversiteit die je vandaag hebt ervaren, met vele resten van het pijnlijke, gespleten verleden nog overal vlak onder de oppervlakte, sta je misschien stil bij de verbondenheid die Berlijn, Duitsland en Europa eindelijk hebben kunnen bereiken en wat er voor nodig is om die te kunnen behouden.

Klik hier om het volledige programma te downloaden
Reisideeën
en -contacten

Links
E-mail
Reisprogramma's
Reisverslagen en foto's