Tom de Boer
"Mijn droom is om mensen door middel van reizen bij Europa te betrekken."
Home
Voorbeeldreis Revolutiestad Parijs
Centrum van Europese veranderingen
Reisideeën
en -contacten

Links
E-mail

Samen en actief de veelzijdigheid van Europa en elkaar ontdekken aan de hand van Parijs

Met verblijf in Chateau Méridon


BASISPROGRAMMA 7 + 2 - daagse reis
Het uitgebreide basisprogramma van deze voorbeeldreis met informatie en achtergronden kun je downloaden onder Reisprogramma´s. Hier vind je een overzicht van de bezoeken en activiteiten die de leidraad vormen voor de ontdekkingstocht.

Voorbereidingsdag Nederland

  • presentatie basisprogramma
  • uitwisseling achtergronden, interesses/hobby’s, reiswensen en suggesties
  • leggen van accenten, vaststellen definitieve programma
  • bepalen eigen creatieve bijdragen, gekoppeld aan programmaonderdelen
  • afspraken over te leggen contacten voor inspirerende lokale ontmoetingen, gekoppeld aan programmaonderdelen

7-daagse reis

Aankomstdag Parijs/Méridon

Dag 1 Inspirerend op weg door Europa in Parijs (veranderingen maatschappij, bestuur, economie)
Ontstaan en ontwikkeling van Parijs en Frankrijk in Europees verband van de Romeinse tijd tot nu: van Arènes de Lutèce tot La Défense en de banlieus

We staan stil bij verschillende perioden in de Europese geschiedenis en de rol en invloed van verschillende mensen en groepen in veranderingen in maatschappij, bestuur en economie. We volgen daarbij de volgende sporen.

Arene de Lutece (Romeinen). Je ziet hier twintig eeuwen overbrugd.

Pantheon (Verlichting). Verlichtingstempel met christelijk monarchistische wortels.

Thermes en Musee de Cluny (Romeinen, Middeleeuwen). Ode aan de rijke christelijk/mystieke belevingswereld van de middeleeuwse mens.

Ile de la Cite en Notredame (Middeleeuwen, Christendom).

Louvre (koningen met absolute macht, Renaissance, Romantiek). Een korte tour illustreert de overgang van de klassieken naar de Romantiek. Italiaanse werken domineren de tentoongestelde renaissancekunst, Franse de Romantiek. De uitbundige Apollo galerij van Lodewijk XIV illustreert de destijds absolute macht van de Franse koningen in dit voormalige paleis.

Grande Axe (burgerlijke nationale staatsstad). Door de Tuilerieen naar de Champs Elysees over deze centrale as van de 19e eeuwse burgerlijke staatsstad ontworpen door baron Hausmann.

La Defense (na-oorlogse moderne Europa).

Dag 2 De grandeur van Frankrijk (politieke geschiedenis)
Lodewijk XIV, Napoleon, Clemenceau (WO I), De Gaulle (WO II) en Jean Monnet (WO I, WO II, EEG) als spelbepalers in de Europese poli-tieke geschiedenis met bezoeken aan het huis van Jean Monnet, Les Invalides en Versailles

De geschiedenis en lessen van oorlog en vrede (vreedzame samenwerking) en van onderdrukking en vrijheid (gelijkwaardigheid, democratie) komen deze dag tot leven.

In huis, leven en werk van Jean Monnet, vader van Europa, ten dienste van geallieerde en Europese samenwerking.

In Les Invalides, het monument ter ere van de Franse nationale oorlogshelden Napoleon en De Gaulle en het museum gewijd aan de beide wereldoorlogen.

En in Versailles, plaats van het Franse overwinningspaleis van Lodewijk XIV, en kraamkamer van de Franse Revolutie.

Het uitgebreide basisprogramma van deze voorbeeldreis met informatie en achtergronden kun hier downloaden. Belangstellenden kunnen daarnaast nog gratis een informatiepakket aanvragen en verkrijgen. Hier vind je een verkort overzicht van de bezoeken en activiteiten die de leidraad vormen voor de ontdekkingstocht.

Dag 3 La campagne de Paris / Het platteland van Parijs (natuur en landschap)
De relatie tussen mens en natuur aan de hand van de bossen en parken
in en rond Parijs

Ochtendwandeling in het prachtige Les Chevreuses ten zuiden van Parijs, rond het eindpunt van de RER in St. Remy.

Jardin des Plantes, de botanische tuin van Parijs, met bezoeken aan Salon de Thé bij de Mosque de Paris en de Grande Galerie de l´Evolution gewijd aan de geschiedenis van het leven en de mechanismen van de evolutie, en de steeds toenemende invloed van menselijke activiteiten op de ontwikkeling van dat leven.

Korte wandeling langs Seine en groene corridors naar de fietsverhuur.

Fietstocht Contrastrijk Parijs door 19e en 20e arrondissement. O.a. langs het Canal St. Martin, met bezoeken aan het futuristische park La Vilette, het landschapspark van de 21e eeuw, een juweel, en het verbluffende, romantische 19e eeuwse Parc des Buttes Chaumont.

Avondbezoek aan de Eiffeltoren en Trocadero. Het symbool van het 19e eeuwse Europese verlichtingsgeloof in wetenschap, techniek en vooruitgang en het symbool van de lichtstad Parijs als het Europese centrum van die tijd en dat geloof.

Dag 4 Paris Avant-garde (wetenschap en bouw/techniek, kunst)
Parijs als Europees cultuurcentrum van vernieuwing en vooruitgang in bouw, techniek en kunsten

Luchtvaartmuseum Le Bourget. Op de plek waar Charles Lindbergh landde na zijn historische eerste transatlantische vlucht. Een eerbetoon aan de luchtvaartpioniers en vooral het feit dat het altijd de slimheid, het non-conformisme en vooral het lef en het doorzettingsvermogen van individuen zijn die de doorslag geven in de totstandkoming van vernieuwingen en veranderingen.

Centre Pompidou. Het meest succesvolle culturele centrum en museum voor moderne kunst ter wereld

Door de Marais naar de metro en naar Chateau de Vincennes in het Bois de Vincennes. De 100-jarige oorlog leidde destijds tot een ongekend inventieve en innovatieve constructie van wat nu de grootste nog overeind staande Donjon in Europa is.

Duik in Art Nouveau zwembad, en maaltijd.

Avondbezoek Musee d´Orsay. Nergens is de overgang van de klassieke, academische traditie naar het impressionisme zo treffend, rijk en inzichtelijk tentoongesteld.

Dag 5 Paris Mondial / Multiculturele wereldstad (cultuur)
Ontdekkingstocht en stadswandeling langs cultuur en dagelijks leven van verschillende groepen in diverse wijken

Cité Universitaire met landenpaviljoens waar tegenwoordig studenten van meer dan 120 verschillende nationaliteiten wonen.

Uitstap bij Metro Convention in het zgn. gewone, ware Parijs. Koffie/thee drinken, mensen kijken, sfeer proeven.

Jardin de Luxembourg. Een ontmoetings- en relaxplaats met een unieke sfeer.

St. Sulpice en St. Germain des Pres, kerken waar katholieke Parijzenaars hun religie beleven.

Wandeling door de galerieën of binnenboulevards, de winkelpromenades van de 19e eeuw en nog steeds gezellig.

Wandeling rond Gard du Nord. De sfeer van Azie (India, Pakistan, Bangladesh) en Noord-, Centraal- en West-Afrika met o.a. een drukbezochte moskee.

Montmartre en de Sacre Coeur. Op een steenworp van de exotische en chaotische straten rond Gard du Nord kom je weer in een hele andere wereld. Een andere populaire ontmoetingsplaats. Een uitgelezen plek om een zelf ingeslagen aperitiefje te nuttigen op de beroemde, altijd drukke trappen met het beroemde uitzicht.

Met de metro weer dwars door de stad om uit te stappen in weer een ander continent. Chinatown, Azie. Diner en afsluiting.

Vertrekdag

Evaluatiedag Nederland

  • Terugblik met foto’s
  • Uitwisseling persoonlijke ervaringen en inzichten
  • Bespreking samenwerking
  • Gedachten die zijn opgekomen/opkomen over eigen toekomst, toekomst Parijs/eigen stad/andere steden, toekomst Frankrijk/Nederland/andere landen, toekomst Europa en rol van Europa in de wereld
  • Woord van dank en attentie voor de deelnemers

Inschrijving en deelname conform algemene voorwaarden Stichting de Blauwe Vlag. De beschreven reis is een voorbeeld van een uitgewerkte reis. Daar kunnen geen rechten aan worden ontleend. Op basis van het eigen concept en de eigen methode maakt Stichting de Blauwe Vlag reizen op maat voor diverse doelgroepen.

Reisprogramma's
Reisverslagen en foto's
Ned
Eng
Klik hier om het volledige programma te downloaden