Tom de Boer
"Mijn droom is om mensen door middel van reizen bij Europa te betrekken."
Home
Eng
Ned
Reisideeën
en -contacten

Links
E-mail
Voorbeeldreis Prachtig Praag
Van speelbal tot volwaardig lid van Europa
Klik hier om het volledige programma te downloaden

Samen en actief de veelzijdigheid en ‘samen-werking’ van Europa en de groep ontdekken aan de hand van Praag

Met diverse verblijfsmogelijkheden, bijv. Pension Unitas


UITGEBREID BASISPROGRAMMA
7 + 2 - daagse reis

Voorbereidingsdag Nederland

  • presentatie basisprogramma
  • uitwisseling achtergronden, hobby’s/interesses en reiswensen
  • leggen van accenten, vaststellen definitieve programma
  • bepalen eigen creatieve bijdragen, gekoppeld aan programmaonderdelen
  • afspraken over te leggen contacten voor inspirerende lokale ontmoetingen, gekoppeld aan programma-onderdelen
     

7-daagse reis

Aankomstdag Praag, aankomst in Pension Unitas

Dag 1 Inspirerend op weg door Europa in Praag (veranderingen maatschappij, bestuur, economie)
Ontstaan en ontwikkeling van Praag en Tsjechië in Europees verband van de middeleeuwen tot nu: van Vyšehrad tot Praagse Burcht tot Smichov 

Vyšehrad, Petrus en Paulus Kerk, Nationale begraafplaats. Ten zuiden van het centrum van Praag verrijst het ‘andere’ kasteel, de mythische wieg van Praag, gelegen op de Vyšehradheuvel.

Gemeentehuis. Tussen 1906 en 1912 werkten dertig vooraanstaande kunstenaars van hun tijd aan dit bouwwerk om de Duitse architectonische ontwikkelingen te evenaren en het tot de architectonische climax van de Tsjechische Nationale Revival te maken.

Oudestadsplein. Het oudestadsplein is in alle opzichten het centrum van de Praagse Oude Stad, gelegen in een bocht van de Moldau.

Karelsbrug. Flaneren over de beroemde middeleeuwse Karelsbrug tussen de Praagse Oude Stad en de Kleine Zijde aan de voet van de Praagse Burcht is de meest populaire Praagse bezigheid voor zowel toeristen als bewoners.

Praagse Burcht en St. Vituskathedraal. De trotse Vituskathedraal op de Praagse Burcht torent hoog boven de Tsjechische hoofdstad uit en domineert het eeuwenoude panorama.

Smichov. Ondertussen hebben de Tsjechen na veertig jaar communisme vooral de buik vol van georganiseerde ideologie of georganiseerd geloof en willen ze vooral genieten in en van de vrije markteconomie.

Het uitgebreide basisprogramma van deze voorbeeldreis met informatie en achtergronden kun hier downloaden. Belangstellenden kunnen daarnaast nog gratis een informatiepakket aanvragen en verkrijgen. Hier vind je een verkort overzicht van de bezoeken en activiteiten die de leidraad vormen voor de ontdekkingstocht.

Dag 2 De grandeur van Tsjechië (politieke geschiedenis)
Karel IV, Johannes Hus, Josef II, Masaryk, Havel en Jean Monnet als spelbepalers in de Europese politieke geschiedenis met bezoeken aan Bethlehemskapel, Josefov, Museum van het Communisme en Ječná-straat 7 

Bethlehemskapel, rol en betekenis van Karel IV en Johannes Hus. De straten rond het huidige Bethlehemsplein in de Praagse Oude Stad hebben een nauwe band gehad met de religieuze hervormingsbeweging van de 14e en 15e eeuw.

Vítkov, de geschiedenis van het Tsjechoslowakije van Masaryk en het Nationaal Monument.

Josefov, de betekenis van keizer Josef II en de Verlichting.

Museum van het Communisme.

Ječná-straat 7, Charta 77, Fluwelen Revolutie, Václav Havel, Jean Monnet.

Dag 3 Het platteland van Praag (natuur en  landschap)
De relatie tussen mens en natuur aan de hand van de landschappen, bossen en parken rond en in Praag met bezoeken aan Karlštejn, Konopiště, Terezín en Letná

Karlštejn. Machtig gelegen op een rots met uitzicht over de Bernounka Rivier ten zuiden van Praag, met hoge muren, torentjes en torens, is dit één van de topattracties van Tsjechië.

Terezin of Theresienstadt. Langs de oostkant van Praag rijden we naar Terezin 6o km ten noorden van Praag op de oude route naar Dresden.


Dag 4 Praag Avant-garde (wetenschap en bouw/techniek, kunst)
Praag als Europees cultuurcentrum van vernieuwing en vooruitgang in bouw, techniek en kunsten met bezoeken aan St. Agnes Convent, Museum voor Decoratieve Kunst, Technologiemuseum en Museum voor Moderne Kunst

Convent van St. Agnes, middeleeuwse kunst. In de noordoostelijke hoek van de Oude Stad zijn de oude middeleeuwse straten nog bewaard gebleven met dank aan de lobby van bewoners en intellectuelen.

Museum voor Decoratieve Kunst.

Leven en werk van Franz Kafka. We staan stil bij een paar plekken uit het leven van Franz Kafka en drinken en eten wat op plekken waar hij dat ook deed om stil te staan bij zijn leven en werk.

Nationaal Technologiemuseum. In de wijk Holešovice bezoeken we het leuke Techniekmuseum.

Centrum voor moderne en eigentijdse kunst. In dezelfde wijk Holešovice staat dit massieve gebouw met een schier eindeloze hoeveelheid kunstwerken.

Dag 5 Praag internationaal (cultuur)
Ontdekkingstocht en stadswandeling langs cultuur en dagelijks leven van verschillende groepen in diverse wijken

Petřín. We nemen het treintje omhoog naar de Petřínheuvel met een top van 318 m.

Nieuwe Stad. We steken de rivier over en passeren, lopend langs de rivier, prachtige art nouveau huizen, het Nationaal Theater het neorenaissance vlaggeschip van de Tsjechische Nationale Herleving, en het beroemde dansende gebouw van Milunć en Gehry uit 1996 om uit te komen bij het monument voor František Palacký, de 19e eeuwse historicus en gigant van de Tsjechische Nationale Herleving.

Vinohrady, TV-toren.

Žižkov. In deze recht toe recht aan arbeiderswijk begonnen de eerste protesten van de fluwelen revolutie.

Karlín. Lang een arbeiderswijk en ernstig getroffen door de overstromingen van 2002 maakt de wijk sindsdien een opmerkelijke bloei door.

Gemeente Huis. We keren terug in het gemeentehuis en krijgen een rondleiding.

Vertrekdag

Reisprogramma's
Reisverslagen en foto's