Tom de Boer
"Mijn droom is om mensen door middel van reizen bij Europa te betrekken."
Home
Eng
Ned
Reisideeën
en -contacten

Links
E-mail

De invulling van de Randstadreis door een groep Europese gaststudenten

Ook voor de Europese regio Randstad en Groene Hart heeft de Blauwe vlag een basisprogramma dat vanuit de verschillende invalshoeken het verhaal vertelt van deze regio in Europees verband.

Een groep Europese gaststudenten wil het gebied en diverse bewoners goed leren kennen en heeft zich ingeschreven bij, en kennisgemaakt met de Blauwe Vlag. Ze hebben gekozen voor de route Dordrecht–Amsterdam via Gouda en Utrecht.

In de voorbereiding hebben we het programma samen ingevuld met onderstaande, passende eigen bijdragen, activiteiten en lokale ontmoetingen.

Je kunt je goed voorstellen dat de studenten er graag mee aan de slag gaan. Ze zullen betrokken raken bij de reis en elkaar, en volop inspiratie krijgen. De achterliggende geschiedenis van het gebied en Europa – treffend en samenhangend verwoord in het basisprogramma - zal voor hen gaan leven.

1. Dordrecht
We beginnen met een vroege kanotocht in de Biesbosch met een lokale gids. De studente die veel weet over zoetwatergetijdegebieden in Europa legt het contact. Een andere student benadert een gepassioneerde Dordtenaar die alles weet over de rijke geschiedenis van zijn stad, oudste stad van Holland en belangrijke Europese handelsstad, voor een originele stadstocht te voet en per boot. Met o.a. oude kunst. Een studente aan de kunstacademie organiseert het zelf maken van een stadsgezicht van deze veelgeschilderde stad, vanaf het water, met een lokale kunstschilder. We gaan koken – met inkopen van de markt - voor een binnenschipper op het drukste binnenvaartknooppunt van Europa.

2. Alblasserwaard en Krimpenerwaard
Een tocht door de Hollandse polder. De studenten leggen nadere contacten met een molenaar en een amateur natuur- en landschapsfotograaf waarmee we zelf foto’s gaan maken onderweg. Ook bereiden de studenten korte bezoeken voor aan een gemaal, een duurzaam boerenbedrijf en een privémuseum gewijd aan een Belgisch-Roemeense kunstenaar.

3. Gouda en omgeving
We gaan de geschiedenis en ontwikkeling van stad en omgeving beleven aan de hand van een fietstocht, die één van de studenten gaat uitzetten en organiseren. Leden van een lokale fietsclub gaan meefietsen en over het gebied vertellen.

4. Utrecht
Dit wordt de dag van de gaststudent die in Utrecht studeert. We gaan op de universiteit een college over de middeleeuwen bijwonen en zullen vervolgens een rondleiding krijgen door het middeleeuwse stadsdeel met iemand van de vakgroep, waarbij er ook aandacht is voor de Romeinse tijd. Andere eigen bijdragen: een bezoek aan een technologisch innovatief bedrijf. En eten met en bij studenten. Theaterbezoek.

5. Vecht- en Gooistreek
Een van de studenten wil landschapsarchitect worden en bereidt met een landschapsarchitect een ontdekkingstocht voor door verleden, heden en toekomst van dit unieke woon- en leefgebied, geliefd bij de vroegste bewoners, de Romeinen, katholieke bisschoppen, rijke Amsterdamse kooplieden in de gouden 17e eeuw, en hedendaagse bewoners.

6. Naarder- en IJsselmeer
De biologiestudent in het gezelschap organiseert de kennismaking met het Naardermeer, het oudste natuurmonument van Nederland, met iemand van Natuurmonumentenzorg. De student geschiedenis gaat zich verdiepen in de geschiedenis van het gebied aan de hand van het Muiderslot en de drooglegging van de Zuiderzee met een lokale geschiedkundige. We sluiten af met nieuwe ontwikkelingen langs het IJ met een architect.

7. Amsterdam
Verschillende deelnemende studenten bereiden samen bezoeken voor aan een oude scheepswerf, NEMO, Film- en Fotografiemuseum, en stedelijk (moderne kunst).  Opgenomen in een inspirerende tocht langs diverse wijken en bevolkingsgroepen met een lokale acteur en fotograaf. We zien de veelzijdigheid van de oude, de moderne en de toekomstige stad met hulp van ervaren ogen. Film- en concertbezoek.

Ter inspiratie
Reisprogramma's
Reisverslagen en foto's